MENTORJI VOKALNE ŠOLE

ANA DELIN
ANA DELIN
Vokalistka, pedagoginja, producentka in glasbena terapevtka Ana Delin se je po končani nižji glasbeni šoli iz klavirja izobraževala v klasičnem petju v Glasbeni matici Maribor, kasneje pa na glasbenem konservatoriju v Mariboru. Svojo pevsko pot je nadaljevala pri uveljavljenih pedagogih ”Speach Level Singing” metode Jeremyju Bruceu in Badiene Magaziner (ZDA), Jo Lawry (ZDA).

V letu 2010 pričela solistično sodelovati v mednarodnem projektu TANGO STORY z violinistom Stefanom Milenkovichem in akordeonistom Markom Hatlakom, s katerim je gostovala na pomembnih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini. Takrat se je začelo tudi njeno veliko zanimanje za jazz, zaradi česar je leta 2013 prvič obiskala New York in se začela izpopolnjevati pri priznanih ameriških vokalistih, kot so: Lauren Kinhan, Kim Nazarian, Peter Eldrige (New York Voices), Amy London in Dylan Pramuk (New School of Music), ter Judy Niemeck. V času bivanja v ZDA (2013) je nastal njen prvi solistični jazz projekt »Twisted« z mednarodnim triom (Vladan Miatović, Žan Tetičkovič in Luca Rosenfeld), s katerim se je predstavila v Somethin’ Jazz Clubu, NY.

Že več kot 15 let je stalna članica vokalnega kvarteta Vox Arsana, s katerim so v letu 2015 z Big bandom RTV Slovenija posneli studijski album »TURN IT UP«, ki obsega avtorske skladbe, lastne priredbe filmskih uspešnic in ameriških jazz standardov ter sveže priredbe slovenskih popevk. Kot altistka je z zasedbo Vox Arsana nastopila na številnih slovenskih in tujih odrih ter glasbenih festivalih. Pod okriljem te zasedbe je koncertirala z BB HRT, BB DOM, Totim BB Maribor in BB RTV Slovenija.

Kot glasbena producentka je na oder postavila otroške in mladinske muzikale: Alica v čudežni deželi (2013), Alica išče pot domov (2014), Lahkotni svet (2015), Metuljev efekt I. (2016), Metuljev efekt II. (2017) ter Poetovio (2019).

Leta 2018 je začela avtorsko ustvarjati ter se podala v nove, solistične projekte. Ustvarila je več avtorskih skladb kot so V tišini, Svetloba, Sledi, Nov svet, Kadar sanjaš. Pod njenim pedagoškim mentorstvom je s svojimi učenkami osvojila več nagrad in uspehov.

– Emma Sartor: San Remo Junior, Italija, nastop v finalu z italijanskim orkestrom (2022).
– Teja Ovčar: 1. Mesto, FEnS Koper, Slo (2021), 2. Mesto, Festival Panonia, Slo (2022), 2. Mesto, Performist Fest Istanbul, Turčija (2023).
– Zaja Postružnik: 1. Mesto, FEnS Koper, Slo (2022), 2. Mesto, Festival Panonia, Slo (2023). Solo glavna vloga v muzikalu Poetovio, Ptuj (2019).
– Pia Krajnc: 1. Mesto, Festival Panonia, Slo (2022), 2. mesto, Festival Little Shells, Novi Sad, Srb (2021).
– Neža Angel: 1. Mesto, Festival Panonia, Slo (2023), 1. Mesto, Razigrane note, Zagreb, Hr (2021), 2. Mesto, Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, Slo (2018).
– Neža Meglič: 1. Mesto Festival Panonia, Slo, (2023).
– Lana Friščić Krampelj: 1. Mesto, Festival Panonia, Slo (2023)
– Lana Levanič: 3. Mesto, Festival Panonia, Slo (2023)
– OD5 Kvartet: 1. Mesto, FeNS Koper; kot kvartet (Pia Krajnc, Neža Angel, Neja Gajzer, Zaja Postružnik), Slo (2023).

Več kot 30 finalistov na pevskem tekmovanju Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo in še bi lahko naštevali.

TEJA LETONJA HAJŠEK
TEJA LETONJA HAJŠEK

Pevka, avtorica, vokalna mentorica, vokalna aranžerka in producentka Teja Letonja Hajšek (umetniško ime: Theia Leto) je bila leta 2009 nagrajena s strani Mestne občine Ptuj za mlado glasbenico leta za svoj klasični pevski projekt in recital ‘Vonj pesmi … Zvok pomladi’.
V letih 2011 in 2012 je prevzela glavno pevsko vlogo v glasbeno-plesni predstavi Ženske pod vodstvom koreografinje Božene Krivec.
10 let je bila sopranistka najbolj priznanega slovenskega vokalnega jazz kvarteta – Vox Arsana. Z njimi je začela sodelovanje z dvakratnimi grammy nagrajenci New York Voices. Leta 2015 je, kot sopranistka Vox Arsane, posnela studijski album ‘Turn it up’ z Big bandom RTV Slovenija.
Ustvarila je več samostojnih glasbenih projektov in ob tem sodelovala z različnimi glasbenimi izvajalci in orkestri (Big band RTV, Jazz orkestar HRT, Big band DOM …). Do danes je nastopala v številnih evropskih državah (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Avstrija, Nemčija, Francija …) in v ZDA.
Čeprav je bila vsa leta del vsestranskih glasbenih projektov (solo, gledališče, vokalne skupine, bendi), je pogrešala vznemirjenje lastnega glasbenega izraza.

Zdaj ustvarja lastno glasbo pod umetniškim imenom Theia Leto in sodeluje z vrhunskimi glasbeniki (Tom Hajšek – klaviature, Marko Zaletelj – kitara, Luka Herman Gaiser – bas, Bruno Domiter – bobni). Znotraj svojega umetniškega izraza brez opravičil sprejema svoj edinstven zvok, ki na svež način veže elemente indie popa in alternativnega rocka z elektronskimi zametki, občasno pa občinstvo prevzame tudi z akustično različico svojih pesmi. Za njene pesmi so značilna introspektivna besedila in surov čustven izraz.

Vsako leto organizira in vodi Poletno glasbeno šolo (v okviru Vokalne šole Arsana pod okriljem Festivala Arsana), kjer je tudi mentorica.

Pri individualnem učenju se posveti vsakemu učencu celostno, saj verjame, da je vokalna tehnika le nujno sredstvo za lasten pevski izraz vsakega posameznika.
Poučuje tudi vokalne skupine, za katere sama piše vokalne aranžmaje.

Njeni učenci dosegajo uspehe na mednarodnih pevskih tekmovanjih, prav tako je več učencev vodila v pripravah na vokalni del sprejemnih preizkusov za Konzervatorij za glasbo in balet v Mariboru in v Ljubljani, smer klasika in pop/jazz, kjer so sprejemne preizkuse uspešno opravili. Učencem pomaga tudi pri kreativnem procesu ustvarjanja avtorske glasbe.

theialeto.com